Billeder og webtilgængelighed

Et billede skal have en alternativ tekst, kaldet en alt-tekst, hvis det beskriver noget, der er vigtig for forståelsen og bidrager til sammenhængen.

Mennesker, der er blinde og bruger skærmlæsere, kan høre alt-teksten blive læst op, og mennesker, der har fravalgt billeder, kan i stedet se den alternative tekst, kaldet alt-teksten.

Et billede skal have kun en alt-tekst, hvis det beskriver noget, der er vigtig for forståelsen og bidrager til sammenhængen på en hjemmeside.

Teksten skal være funktionel og give en tilsvarende brugeroplevelse, og ikke nødvendigvis beskrive billedet 1:1. 

Med alt-teksten skal du beskrive, hvad vi ser på billedet sammenholdt med, hvorfor det vises.

Et billede der udelukkende tjener et dekorativt formål, behøver IKKE en alt-tekst

Andre billeder, der kun er til pynt, behøver ikke alt-tekst. En skærmlæser springer automatisk billeder uden alt-tekst over. 

Vær så objektiv som muligt, når du skriver din alt-tekst

Forsøg at være så objektiv som muligt og beskriv kun det, der er nødvendigt for forståelsen. Den alternative tekst behøver ikke at omfatte ordene "knap", "link" eller "billede af", da skærmlæsere giver disse oplysninger automatisk.

Hvis du for eksempel sætter et billede ind af borgmesteren i din forvaltning, er det ikke nødvendigt at beskrive, hvordan vedkommende ser ud eller hvad de har på.

Hvis det klart fremgår af teksten hvilken forvaltning, borgmesteren er borgmester for, behøver det heller ikke stå i alt-teksten. Men hvis borgmesteren udfører en handling, som ’for eksempel, "tager første spadestil til nyt byggeri!", må det gerne stå der. 

Undgå billeder med tekst

Tekst på billeder bliver ikke læst op automatisk, så hvis teksten på billedet er afgørende information, for eksempel en visuel tringuide, skal du oprette billedet som pynt (uden alt-tekst, så skærmlæseren springer det over) og også sætte teksten på billedet ind som tekst, så den kan blive læst op.