Forsiden

Sådan opretter og opbygger man en forside.

Formål

Forsiden skal guide brugerne frem til det indhold på sitet, vi gerne vil have dem hen til. Indholdet på forsiden skal understøtte websitets formål.

Sådan gør du

  1. Tryk på fanen 'Indhold' og dernæst knappen '+Tilføj indhold'
     
  2. Vælg sidetypen 'Forsiden'
     
  3. Angiv en sigende titel i feltet 'Titel'​​​​​​
     
  4. Redigér hero-elementet:
    Heroen (baggrundsbanner) er en obligatorisk del af forsiden og er allerede indsat på siden. Du skal som minimum vælge Layout og Udseende. På Event-sites skal du også indsætte et billede i hero-elementet. Resten er valgfrit.
    1. Vælg layout ('Almindelig teaservisning' eller 'Åbningstider')
    2. Vælg 'udseende' (lys eller mørk)
    3. Tilføj et billede i heroen. (på Basis-sites er det valgfrit)
      Minimumsstørrelse for billedet står anført i vejledningsteksten i back end.
    4. Udfyld/redigér evt. indholdet i tekstboksen.
       
  5. Tilføj andre indholdselementer efter behov.
     
  6. Tryk på 'Gem som kladde' eller 'Publicer'.

Særligt for Event

Event-profilen giver mulighed at sprogversionere den danske side og lave en engelsk udgave af siden. Læs mere om mulighederne, og se hvordan man gør, i vejledningen Sprogversionering

Forsiden og SEO

Se, hvordan du opsætter SEO i vejledningen SEO (metatags).

Tips og best practice

Vis alle

Principper for opbygning af sitets forside

Planlæg din forsides opbygning grundigt, så det efterfølgende kun er indholdet på forsiden, der skal opdateres. For at sikre genkendeligheden,​ bør du undgå at lave ændringer i forsidens opsætning.

  • Brug indholdskomponenterne som forskellige indgange for brugerne til sitets indhold. Denne struktur kan løbende ændres, men bør ikke ændres for ofte.​
  • Du skal fx IKKE gentage punkterne fra topmenuen andre steder på forsiden, men bruge disse indgange til at komme på siden på en anden måde med andet fokus​.
  • Skriv kort. Undlad at skrive for meget tekst på selve forsiden. Forside er til at give hurtigt overblik og få folk ned på det side, de har brug for via links​.
  • OBS! Alt på forsiden skal linke til indhold enten på sitet eller eksternt.​
  • Brug fotos med få elementer – det giver plads til eftertanke og understreger dit budskab. Hvis du har valgt et spraglet farvetema, behøver billederne ikke også at være spraglede.

Relevans/Væsentlighed

  • Indholdskomponenterne på forsiden skal understøtte betydningen af forsidens titel og websitets formål​.
  • Forsiden skal guide brugerne til at finde hen til dér, hvor vi gerne vil have dem hen.
  • ​Prioritering af indholdets rækkefølge på forsiden skal afspejle, hvad vi synes er vigtigst at få brugeren til at vide og forstå​.

Identifikation

Det er vigtigt at kende sine målgrupper og turde prioritere mellem, hvem der er vigtigst som modtager.

Brugerne skal nemlig kunne identificere sig med indholdet, og der er forskel på om indholdet er skrevet til borgere eller journalister, børn og unge eller voksne, osv.​

Aktualitet

Forsiden og de forskellige indholdselementer kan også bruges til at fremhæve specifikt indhold, fx aktuelt/oppe i tiden.

Men brugerne kommer oftest af en grund, ikke for at læse nyheder. Anvend gerne nyhedsbrev med notifikationer i stedet​

Hvilke komponenter skal du vælge?

  • Valget af indholds-elementer, om de skal indeholde billeder, være lys/mørk, afhænger af, hvordan sitet skal formidle sit budskab​ og med hvilken stemme og tonefald. Spørg gerne din koordinerende webredaktør, hvis du er i tvivl og har brug for hjælp.
  • Brug komponenter, der bedst udstiller din tekst og guider brugeren.
  • Vær konsistent: Brug det samme komponent til samme slags indhold, så brugeren let kan afkode kommunikationen og hensigten. Brug fx ikke to forskellige indholds-elementer til at vise nyheder.​
  • Brug gerne emneoverskrifter som tags i fx teaser-elementet til at identificere, hvilket område på siden, som indholdet hører til.​
  • Brug evt. topmenupunkterne som tag, så indholds-element og top-menu understøtter hinanden. Tags er gode at bruge til at guide brugeren i forhold til, hvilket indhold et element leder ind til.

Forsiden kan erstattes af en sektionsside

På Basis- og Events-sites er forsiden ikke obligatorisk, men kan fx erstattes af en sektionsside. Læs mere i vejledningen Sektionssiden.

Eksempel